Domowe Gotowanie

Zupa z dyni z imbirową nutką

Autor: Renata Z. , Dodano: 9 stycznia 2015
Średnia ocena: 
tego przepisu jeszcze nie oceniano
/2015/01/2386-1.JPG

Składniki:



60-70 dag dyni
1 cebula
4 szkl wody
2 kostki bulionu warzywnego
imbir świeży 2 cm
1 łyżka oleju
2-3 łyżki śmietany
1-2 łyżki siekanej natki pietruszki
sos sojowy
pieprz
groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i starty na tarce imbir, smażyć przez 4-5 minut. Przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać kostki rosołowe i gotować około 15 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować, przyprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem. Zupę wlać na talerze, ze śmietany zrobić kleksa, posypać posiekaną natką pietruszki i groszkiem ptysiowym.


Jak oceniasz ten przepis?


Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze
Kategorie:

Komentarze

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Poczytaj także:

Tiramisu
Tiramisu

Tiramisu Składniki: 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 500g serka mascarpone 2 opakowania podłużnych biszkoptów (tzw. lady fingers) 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 250ml wrzątku ok. 4-5 łyżek amaretto (lub w wersji bezalkoholowej aromat migdałowy) 2 łyżki kakao Kawę zaparzyć, odstawić. Żółtka z cukrem ubić na parze. W tym celu należy na garnku z gotującą […]

Placek z jabłkami i orzechami
/2015/01/2912-Placek z jabłkami i orzechami.jpg

Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bułkę tartą i mielone orzechy. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy i przekrawamy na pół. Ciasto z jabłkami: Drożdże mieszamy z […]

Sałatka śledziowa
saatka ledziowa

Sałatka śledziowa Tradycyjna sałatka śledziowa, idealna na podwieczorek. Czas przygotowania: ok. 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 8 filetów śledziowych w oleju 1 papryka 6 ogórków konserwowych 1 czerwona cebula 4 ziemniaki 2 marchewki 1 puszka białej fasoli Pęczek koperku Sok z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek Sól, pieprz   Przygotowanie: Filety śledziowe odsącz […]

Kurczak w ziołach z nutą cytryny
/2015/01/1978-DSC07272.JPG

1. Pierś z kurczaka umyj, oczyść, przekrój na pół. 2. Marynata: Oliwę i sok z cytryny połącz ze sobą , dodaj wszystkie przeprawy dokładnie wymieszaj. Następnie nasmaruj filety marynatą i wstaw do lodówki na pół godziny. 3. Po upływie tego czasu każdą połówkę piersi owiń folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C […]

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
/2015/01/1652-Kurczak w sosie słodko-kwasnym3.jpg

Kurczaka kroimy w plastry, panierujemy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojonego w cienkie paseczki bambusa. Podsmażamy. Powidła zalewamy 1 szklanką gorącej wody, dodajemy kostkę, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. mieszamy i wlewany do kurczaka. Smażymy jeszcze około 10 minut, żeby smaki się połączyły. Podajemy z kaszą […]

Drożdżowa rolada makowa
fotolia_43295977_xs

Drożdżowa rolada makowa Aromatyczny deser z makiem, bakaliami i polewą lukrową. Czas przygotowania: 2 godziny Ilość porcji: 24 Składniki: 1 kg mąki pszennej 50 dag maku 10 dag drożdży 4 jajka 1 szklanka rodzynek 60 dag cukru 1,5 szklanki mleka 25 dag masła 3 łyżki masła (do masy) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy Przygotowanie: Gotujemy […]

Szaszłyki z kurczaka
Przepis tygodnia!
Szaszłyki z kurczaka
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE
Przepis miesiąca!
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE

Bądź na bieżąco. Otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach, zapisując sie do naszego Newslettera!