Żurek w nowej odsłonie
Niedługo Wielkanoc a więc czas najwyższy na odświeżenie przepisu na tradycyjny żurek, tym razem w nowym wydaniu!
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 25dag kości wieprzowych
- 20dag włoszczyzny
- 1/2l zakwasu
- 5dag boczku wędzonego
- 25dag kiełbasy
- 200ml kwaśnej śmietany
- Ser z niebieską pleśnią
- Ząbek czosnku
- Bagietka
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Zagotuj około 2l wody, dodaj włoszczyznę i kości wieprzowe (uprzednio dokładnie wyczyszczone), następnie ugotuj z nich wywar i odcedź go. Wywar zagotuj ponownie i dodaj do niego zakwas, czosnek, pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Całość gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Bagietkę pokrój w ukośne kromeczki i zrumień na roztopionym maśle. Na jeszcze ciepłych kanapkach umieść cienkie plastry sera z niebieską pleśnią i poczekaj aż lekko się roztopi.
Przed podaniem do żurku wkrój ugotowane na twardo jajko i zabiel go śmietaną. Podawaj z tostami z serem pleśniowym.
SMACZNEGO!!!