Domowe Gotowanie

Tarta z budyniem i owocami

Autor: Renata Z. , Dodano: 15 stycznia 2015
Średnia ocena: 
/2015/01/3150-P1380713.JPG

Składniki:

Ciasto:
20 dag mąki tortowej
10 dag masła
3 dag cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Pozostałe składniki:
2 budynie malinowe
3 szkl mleka
1 galaretka owocowa
maliny
borówki

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać masło i dokładnie posiekać, wlać 2 łyżki wody, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem, przykryć papierem i wsypać 2 garści suchej fasoli. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, pozostawić do stężenia. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka. Gorący wylać na upieczone ciasto i schłodzić. Na zimny budyń ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.


Jak oceniasz ten przepis?


Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze
Kategorie:

Komentarze

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Poczytaj także:

Jeżyki z mięsa mielonego i ryżu basmati
/2015/01/3162-P1330017.JPG

Ryż basmati zamoczyć w zimnej wodzie na 1,5-2 godziny, następnie osączyć. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, ostudzić. Połączyć z mielonym mięsem, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w ryżu i układać na sitku do gotowania na parze. […]

Ciabatta
ciabatta

Ciabatta Przekonaj się sam, że własnoręcznie robiony chleb smakuje najlepiej. Prosty przepis na domową ciabattę, którą pokocha cała rodzina. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: od 3 do 4 chlebków Składniki: 250g mąki pszennej 300ml wody 2 łyżki oliwy extra vergine Łyżeczka soli Łyżeczka cukru Paczka drożdży instant Odrobina mleka Łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu Dwie […]

Proziaki
/2015/01/2613-proziaki6.jpg

W osobnym naczyniu ucieramy cukier z jajkami i sodą. Następnie dodajemy to do mąki soli śmietany i kwaśnego mleka i wyrabiamy ciasto na stolnicy. Rozwałkowujemy go na grubość około 0,5 centymetra i wykrawamy placki różnych kształtów. Układamy je na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.Przewracamy na drugą stronę […]

Karnawałowe rurki-kapuśniaczki
Karnawałowe rurki-kapuśniaczki

Karnawałowe rurki-kapuśniaczki Ciasto na rurki pół kilo mąki pszennej 25 dag masła 25 dag kwaśnej gęstej śmietany szczypta soli Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką – rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać […]

Śledzie z jabłkiem, porem i bakaliami
sledz z jablkiem

Śledzie z jabłkiem, porem i bakaliami Dodaj prostej przystawce nieco oryginalności! Śledzie nie muszą być nudną przystawką. Sprawdź jak można je uszlachetnić! Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 8 Składniki: 8 filetów śledziowych oleju Biały kawałek pora Słodkie jabłko Sok z połowy cytryny 2 łyżki grubo pokrojonych blanszowanych migdałów 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany […]

Serniczek z brzoskwiniami
/2015/01/2673-DSC04792.JPG

1. Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, 1 część owinąć folią, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto będzie twarde na tyle, by je zetrzeć na tarce).Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Natomiast 2 część ciasta wyłożyć na blachę. 2. Masa serowa: Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać […]

Szaszłyki z kurczaka
Przepis tygodnia!
Szaszłyki z kurczaka
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE
Przepis miesiąca!
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE

Bądź na bieżąco. Otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach, zapisując sie do naszego Newslettera!