Smaki lata w ciasta kielichu płatach

0
(0)

Smaki lata w ciasta kielichu płatach

składniki na warzywny farsz:
-1 puszka kukurydzy
-4 ugotowane buraczki (moje buraczki podebrałam z botwinki którą wcześniej ugotowałam)
-spora garść ugotowanej fasolki szparagowej zielonej i garść żółtej (gotowana w dobrze osolonej wodzie)
-spora garść ugotowanego na osolonej wodzie bobu

-1 papryka czerwona
-natka pietruszki
-4,5 ząbków czosnku
-mała garstka suszonej żurawiny
-dresing ziołowy do sałatek

składniki dodatkowe:
-filety z kurczaka (2 podwójne piersi które najpierw naszpikowałam suszoną żurawiną a potem ugotowałam na kostkach rosołowych oraz wegecie, żurawina napęczniała i zrobiła się soczysta)
-przyprawa do gyrosa
(ugotowane i ostygnięte filety kroję na kawałki, kostka powiedzmy 3x3cm i konkretnie obsypuję przyprawą do gyrosa)

a oprócz tego:
-foremki ala tartaletki tyle że znaaaaacznie większe (moje foremki to takie o wymiarach śr.14cm a wys. 6cm)
-masło do wysmarowania foremek
-1 płat ciasta francuskiego (ja kupowałam w Biedronce)
-200, 250g startej Goudy (można więcej)
-malutka główka sałaty lodowej
-grzanki czosnkowe

przygotowanie warzywnego farszu:
Kukurydzę z puszki łączę z buraczkami pokrojonymi w paseczki, do tego dodaję pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę szparagową, podzielony na płatki bób, pokrojoną paprykę czerwoną, liście natki pietruszki, czosnek pokrojony w talarki, suszoną żurawinę i wszystko razem mieszam ze sobą wraz z dresingiem ziołowym ‘Maestro’. Dorzucam czosnkowe grzanki. Nie przyprawiam, gdyż warzywa które były gotowane na osolonej wodzie mają już swój odpowiedni smak (o ile dobrze osolona była woda).

przygotowanie ogólne:
Babowe blaszane foremki smaruję masłem, ciasto francuskie dzielę radełkiem na pół (2 kawałki na 2 formy). Wykładam ciastem foremkę wywijając ciasto na zewnątrz, tworzę kielich kwiatowy, tak jakbym formowała płatek po płatku. Dno ciasta nakłuwam widelcem. Na spód ciasta wykładam odrobinę startego sera, następnie wokoło i schodząc do środka kładę kawałki naszpikowanych żurawiną filetów z kurczaka, na to kładę gruby liść sałaty lodowej (wypukłą stroną do dołu) a w jej środek nakładam warzywny farsz. Ponownie kładę warstwę mięsa i posypuję wierzch startym żółtym serem. Na sam koniec jeszcze wokoło wpinam kawałki lodowej sałaty. Foremki wstawiam do nagrzanego piekarnika i zapiekam do zarumienienia ciasta – 220st 15/20min. Po wyjęciu dekoruję wierzch natką pietruszki i gotowe!:-)

 

Autor przepisu: Agata Waksmundzka

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0