Schab z szybkowaru

Opublikowano
Domowe Gotowanie
fotolia_27692752_xs

Schab z szybkowaru

Jego przygotowanie zajmuje mniej niż 1 godzinę! Podajemy z ziemniakami i warzywami ugotowanymi na parze.

 

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 1,2 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 300 g pieczarek marynowanych
  • 1 duża cebula (drobno posiekana)
  • 5 pomidorów (pokrojonych w ćwiartki)
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku (pokrojone wzdłuż na pół)
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

W schabie robimy ostrym nożem 6 nacięć i wtykamy w nie pokrojony czosnek. W tym czasie rozgrzewamy oliwę w szybkowarze i obsmażamy na niej mięso na rumiano z każdej strony. Doprawiamy je ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do szybkowaru dodajemy pomidory, cebulę, pieczarki i wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut. Następnie wyciągamy schab. Z szybkowaru nabieramy 2 łyżki wywaru i mieszamy je z mąką kukurydzianą. Wlewamy je z powrotem do szybkowaru i mieszamy. Gotujemy do zgęstnienia sosu. Tuż przed podaniem podgrzewamy mięso w szybkowarze z wywarem.