Domowe Gotowanie

Schab z szybkowaru

Autor: Domowe Gotowanie , Dodano: 6 listopada 2012
Średnia ocena: 
fotolia_27692752_xs

Sposób przygotowania:

Schab z szybkowaru

Jego przygotowanie zajmuje mniej niż 1 godzinę! Podajemy z ziemniakami i warzywami ugotowanymi na parze.

 

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 1,2 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 300 g pieczarek marynowanych
  • 1 duża cebula (drobno posiekana)
  • 5 pomidorów (pokrojonych w ćwiartki)
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku (pokrojone wzdłuż na pół)
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

W schabie robimy ostrym nożem 6 nacięć i wtykamy w nie pokrojony czosnek. W tym czasie rozgrzewamy oliwę w szybkowarze i obsmażamy na niej mięso na rumiano z każdej strony. Doprawiamy je ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do szybkowaru dodajemy pomidory, cebulę, pieczarki i wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut. Następnie wyciągamy schab. Z szybkowaru nabieramy 2 łyżki wywaru i mieszamy je z mąką kukurydzianą. Wlewamy je z powrotem do szybkowaru i mieszamy. Gotujemy do zgęstnienia sosu. Tuż przed podaniem podgrzewamy mięso w szybkowarze z wywarem.


Jak oceniasz ten przepis?


Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze
Kategorie:

Komentarze

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Poczytaj także:

Tiramisu
Tiramisu

Tiramisu Składniki: 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 500g serka mascarpone 2 opakowania podłużnych biszkoptów (tzw. lady fingers) 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 250ml wrzątku ok. 4-5 łyżek amaretto (lub w wersji bezalkoholowej aromat migdałowy) 2 łyżki kakao Kawę zaparzyć, odstawić. Żółtka z cukrem ubić na parze. W tym celu należy na garnku z gotującą […]

Jaki ekspres do kawy? Najczęściej wybierane ekspresy
Kawa z Ekspresu

Decydując się na zakup nowego ekspresu do kawy, musimy odpowiedzieć sobie na kilka pytań – jaka kawa najlepiej nam smakuje? Czy preferujemy ziarna własnoręcznie mielone, czy może sięgamy po gotowe do przyrządzenia mieszanki? A może na tyle cenimy sobie naszą wygodę, że najlepszy będzie ekspres na kawę w kapsułkach? Ponieważ zakup ekspresu do kawy jest […]

Śledzie z jabłkiem, porem i bakaliami
sledz z jablkiem

Śledzie z jabłkiem, porem i bakaliami Dodaj prostej przystawce nieco oryginalności! Śledzie nie muszą być nudną przystawką. Sprawdź jak można je uszlachetnić! Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 8 Składniki: 8 filetów śledziowych oleju Biały kawałek pora Słodkie jabłko Sok z połowy cytryny 2 łyżki grubo pokrojonych blanszowanych migdałów 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany […]

Czekoladowy mus z truskawką
/2015/01/2733-DSC02875.JPG

1. Śmietankę grzejemy z pokruszoną czekoladą na maluteńkim ogniu, cały czas mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Chłodzimy do temperatury pokojowej . 2. Następnie ubijamy pianę z białek . 3. Do masy czekoladowej dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Żelatynę namaczamy w zimnym mleku jak spęcznieje to podgrzewamy aby się rozpuściła. Wlewamy żelatynę […]

Piernik z dynią
Piernik z dynią

Piernik z dynią Miąższ dyni nadaje ciastu szczególną konsystencję i przyjemny zapach. Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1/4 l przecieru z rozgotowanej dyni 3 łyżki kawy zbożowej 2 jaja 4 łyżki oleju sojowego 1/2 szklanki cukru 25 dag sztucznego miodu 50 dag mąki 1 torebka proszku do pieczenia 1 torebka przyprawy do pierników Przygotowanie: Rozgotowaną […]

Sałatka z serem camembert
fotolia_40566679_xs

Sałatka z serem camembert Sałatka z serem pleśniowym to mieszanka sałat, prażone orzechy, pomidory oraz sos. Zamiast sera camembert można zastosować inny ser o wyrazistym aromacie. Czas przygotowania: 10 min. Ilość porcji: 2 Składniki na sos: 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego 1 łyżka miodu szczypta pieprzu i soli 1 łyżeczka octu jabłkowego 3-4 łyżki oliwy lub […]

Szaszłyki z kurczaka
Przepis tygodnia!
Szaszłyki z kurczaka
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE
Przepis miesiąca!
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE

Bądź na bieżąco. Otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach, zapisując sie do naszego Newslettera!