Sałatka śledziowa
Tradycyjna sałatka śledziowa, idealna na podwieczorek.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 8 filetów śledziowych w oleju
- 1 papryka
- 6 ogórków konserwowych
- 1 czerwona cebula
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 puszka białej fasoli
- Pęczek koperku
- Sok z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety śledziowe odsącz z oleju i pokrój na małe kawałki. Odsącz z zalewy białą fasolę i przepłucz ją zimną wodą. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski, tak samo postąp z cebulą i ogórkami. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, po czym obierz, ostudź je i pokrój w plastry. Marchewkę ugotuj i pokrój w plastry. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie polej oliwą i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
SMACZNEGO!!!