Różowa wątróbka
Zainspiruj siebie i swoich bliskich oryginalnym pomysłem na lekką i zarazem elegancką potrawę. Wątróbka na różowo to połączenie owoców i warzyw z delikatną cielęcą wątróbką, czyli pomysł na prosty obiad z klasą!
Czas przygotowania: 40 minut (plus 2 godziny moczenia w mleku)
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 1/2kg wątróbki cielęcej
- 2 pomidory
- 1 papryka
- Garść truskawek
- 1 ząbek czosnku
- 5 filetów anchois
- Pęczek liści szałwii
- 5 gałązek tymianku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Szklanka mleka
- Łyżka oleju
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyść wątróbkę i zamocz ją w mleku przez ok. 2 godziny.
Po tym czasie pokrój ją wzdłuż na płaskie i wąskie paseczki, następnie delikatnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Zgnieć delikatnie liście szałwii i poukładaj je na wątróbce.
Rozgrzej patelnie z łyżką oleju. Połóż na niej wątróbkę szałwią do dołu i smaż na dużym ogniu przez ok. 3 minuty, przekręcając na drugą stronę po poło2wie czasu, aż zbrązowieje. Mięso ma pozostać różowe w środku.
Pomidory i paprykę piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 120 stopni C, następnie pokrój je na kawałki, dodaj przekrojone na połowy truskawki, wyciśnięty czosnek, dodaj ocet balsamiczny, liście tymianku i anchois. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie ale nie gwałtownie wymieszaj.
SMACZNEGO!!!