Domowe Gotowanie

Rolada z białek z musem truskawkowym

Autor: Renata Z. , Dodano: 16 stycznia 2015
Średnia ocena: 
tego przepisu jeszcze nie oceniano
/2015/01/3186-P1430574.JPG

Składniki:


Ciasto:
6 białek
5 łyżek mąki tortowej
1 łyżka budyniu waniliowego
1/2 cukru wanilinowego
6 łyżek cukru
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Mus truskawkowy:
80 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe
cukier do smaku
cukier puder do posypania
1/2 brzoskwini z puszki

Sposób przygotowania:

Truskawki bez szypułek wsypać do rondla, wlać kilka łyżek wody, zagotować. Wsypać galaretki, wymieszać i dokładnie zmiksować. Odłożyć do stężenia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier wanilinowy. Do ubitych białek dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na przygotowaną, dużą blaszkę. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 10 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć papier, ułożyć na ścierce i razem ze ściereczką zwinąć, pozostawić do ostudzenia. Zimne ciasto rozwinąć ze ścierki, wyłożyć tężejący mus, brzegiem ułożyć cząstki brzoskwiń i ponownie zwinąć roladę. Odłożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis?


Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze
Kategorie:

Komentarze

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Poczytaj także:

Płonące naleśniki
ponce naleniki

Płonące naleśniki Pyszne naleśniki w iście płomiennych klimatach sprawią, że prosty posiłek zamieni się w efektowną ucztę! Czas przygotowania: 35 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Ciasto: 2 szklanki mleka 5 jajek Łyżeczka cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki 1/3 szklanki soku z pomarańczy Kieliszek wódki Olej do smażenia   Nadzienie: 2 pomarańcze 1/2 kostki masła 6 […]

Makaron z niebieskim serem pleśniowym
makaron z niebieskim serem plesniowym

Makaron z niebieskim serem pleśniowym Szybko nie zawsze znaczy bez wyobraźni! Proste, pyszne i oryginalne danie dla każdego wielbiciela nietypowych smaków. Przekonaj się! Czas przygotowania: 20 minut Liczba porcji: 4 Składniki: Opakowanie dowolnego makaronu 15 dag pomidorków koktajlowych 15 dag niebieskiego sera pleśniowego 15 dag liści szpinaku 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła Cebula Gałka […]

Słodka pułapka
cukier

Słodka pułapka Cukier nie tylko odbiera energię i tuczy bardziej niż tłuszcz, ale i przyśpiesza starzenie się skóry. Co gorsza, można się od niego uzależnić. Jeżeli myślisz, że używasz jedynie 2 łyżeczek dziennie, np. tylko do kawy, to grubo się mylisz! Większość z nas nawet nie zdaje sobie sprawy, ile cukru spożywa każdego dnia. Problem […]

Sałatka fasolkowa z makrelą

Brokuła podzielić na małe różyczki, fasolkę pokroić. Można ugotować razem, ale brokuła wrzucamy pod koniec gotowania, żeby się nie rozgotował. Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Rybę osączamy z oleju i rozdrabiamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy musztardę i majonez i doprawiamy do smaku.

Zupa z dyni
zupa z dyni

Zupa z dyni Szybka i delikatna zupa z dyni, która posiada niezwykłe właściwości rozgrzewające. Czas przygotowania: ok. 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500g dyni Cebula 1l rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego Oliwa z oliwek Curry Kwaśna śmietana Przygotowanie: Pokrój dynię w kostkę i posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone warzywa i duś […]

Owocowa delicja
/2015/01/2062-zdjec14.07.2014 151.jpg

Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną piane z cukrem. Dodajemy żółtka, mieszamy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy i pieczemy na formie 25/36 w 180 stopniach do 30 minut. Masa: Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy go i ucieramy z masłem. Przełożenie: Biszkopt jasny- połowa masy- delicje- reszta masy- brzoskwinie pokrojone w kostkę-galaretki przyrządzone […]

Szaszłyki z kurczaka
Przepis tygodnia!
Szaszłyki z kurczaka
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE
Przepis miesiąca!
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE

Bądź na bieżąco. Otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach, zapisując sie do naszego Newslettera!