Domowe Gotowanie

Rolada z białek z musem truskawkowym

Autor: Renata Z. , Dodano: 16 stycznia 2015
Średnia ocena: 
tego przepisu jeszcze nie oceniano
/2015/01/3186-P1430574.JPG

Składniki:


Ciasto:
6 białek
5 łyżek mąki tortowej
1 łyżka budyniu waniliowego
1/2 cukru wanilinowego
6 łyżek cukru
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Mus truskawkowy:
80 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe
cukier do smaku
cukier puder do posypania
1/2 brzoskwini z puszki

Sposób przygotowania:

Truskawki bez szypułek wsypać do rondla, wlać kilka łyżek wody, zagotować. Wsypać galaretki, wymieszać i dokładnie zmiksować. Odłożyć do stężenia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier wanilinowy. Do ubitych białek dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na przygotowaną, dużą blaszkę. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 10 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć papier, ułożyć na ścierce i razem ze ściereczką zwinąć, pozostawić do ostudzenia. Zimne ciasto rozwinąć ze ścierki, wyłożyć tężejący mus, brzegiem ułożyć cząstki brzoskwiń i ponownie zwinąć roladę. Odłożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis?


Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze
Kategorie:

Komentarze

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Poczytaj także:

Sałatka fasolkowa z makrelą
/2015/01/1664-Sałatka fasolkowa z makrelą.jpg

Brokuła podzielić na małe różyczki, fasolkę pokroić. Można ugotować razem, ale brokuła wrzucamy pod koniec gotowania, żeby się nie rozgotował. Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Rybę osączamy z oleju i rozdrabiamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy musztardę i majonez i doprawiamy do smaku.

Jaki toster wybrać?
Jaki toster wybrać?

W każdej kuchni znajduje się mnóstwo rozmaitych sprzętów. Niektóre z nich są niemalże niezbędne do tego, aby praca była lekka i przyjemna. Usprawniają one proces przygotowywania potraw i sprawiają, że gotowanie nie jest tak męczące. Inne służą głównie naszej przyjemności. I to właśnie do tych drugich zalicza się tostery. Przygotować możemy z ich pomocą ciepłe […]

3 bit – ciasto kremowe
fotolia_17888534_xs

3-bit   Śmietankowo – karmelowe ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników. Składniki: 7-8 paczek herbatników mleko skondensowane słodzone 2 budynie śmietankowe bez cukru 0,5 l mleka 1 kostka margaryny 0,5 kremówki 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru 1 kostka czekolady mlecznej lub gorzkiej Przygotowanie: Mleko w puszcze gotować w garnku na wolnym ogniu przez 2 […]

5 korzyści jakie dają nam świeżo wyciskane soki
5 korzyści jakie dają nam świeżo wyciskane soki

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać co do tego, że w naszej diecie nie może zabraknąć świeżych warzyw i owoców. Spożywać można je pod bardzo różną formą. Jeżeli nie mamy chęci na kolejne jabłko czy pomarańczę, warto zdecydować się na świeżo wyciskany sok. Taki sok przygotować można samodzielnie we własnym domu. Wystarczy sięgnąć po dobrej jakości […]

Płonące naleśniki
ponce naleniki

Płonące naleśniki Pyszne naleśniki w iście płomiennych klimatach sprawią, że prosty posiłek zamieni się w efektowną ucztę! Czas przygotowania: 35 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Ciasto: 2 szklanki mleka 5 jajek Łyżeczka cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki 1/3 szklanki soku z pomarańczy Kieliszek wódki Olej do smażenia   Nadzienie: 2 pomarańcze 1/2 kostki masła 6 […]

Ziemniaczane wieże z warzywami i sosem orzechowym
/2015/01/2954-SAM_7393a.jpg

Ziemniaki obrać, pokroić na półtora centymetrowe plasterki, obtoczyć w oleju, posypać solą i pieprzem. Ziemniaki ułożyć na blaszce. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC. Dymkę oraz liście kapusty posiekać, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć przez 2 minuty. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować. Na talerzu ułożyć plastry upieczonych ziemniaków (6 – […]

Szaszłyki z kurczaka
Przepis tygodnia!
Szaszłyki z kurczaka
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE
Przepis miesiąca!
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE

Bądź na bieżąco. Otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach, zapisując sie do naszego Newslettera!