Rolada z białek z musem truskawkowym

Opublikowano
Renata Z.
/2015/01/3186-P1430574.JPG
Składniki: Ciasto: 6 białek 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka budyniu waniliowego 1/2 cukru wanilinowego 6 łyżek cukru 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Mus truskawkowy: 80 dag truskawek 2 galaretki truskawkowe cukier do smaku cukier puder do posypania 1/2 brzoskwini z puszki

Truskawki bez szypułek wsypać do rondla, wlać kilka łyżek wody, zagotować. Wsypać galaretki, wymieszać i dokładnie zmiksować. Odłożyć do stężenia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier wanilinowy. Do ubitych białek dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na przygotowaną, dużą blaszkę. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 10 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć papier, ułożyć na ścierce i razem ze ściereczką zwinąć, pozostawić do ostudzenia. Zimne ciasto rozwinąć ze ścierki, wyłożyć tężejący mus, brzegiem ułożyć cząstki brzoskwiń i ponownie zwinąć roladę. Odłożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.