Domowe Gotowanie

Paella z kurczakiem

Autor: Katarzyna M. , Dodano: 9 stycznia 2015
Średnia ocena: 
tego przepisu jeszcze nie oceniano
/2015/01/2170-Paella z kurczakiem2.jpg

Składniki:

70 dkg pałek z kurczaka
1/2 małego bakłażana
1/2 papryki pomarańczowej i czerwonej
1/2 puszki fasoli czerwonej
0,5 g szafranu
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 szklanka ryżu białego

marynata:
sól, pieprz
słodka papryka
gałka muszkatołowa
kolendra
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Mięso obsypać przyprawami, skropić oliwą i odstawić do lodówki. Bakłażana pokroić w kostkę, papryki z paski, fasolą osączyć. Szafran namoczyć w 1/2 szklanki wrzątku. Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać warzywa (oprócz fasoli), podsmażyć. Wsypać ryż, smażyć 5 minut często mieszając. Zalać winem, 1 szklanką wrzątku, wlać też szafran. Przykryć i dusić na małym gazie około 30 minut. W tym czasie nie mieszać, tylko czasem potrząsać patelnią. Po 15 minutach obrócić mięso i wsypać fasolę.

Kiedy ryż wchłonie cały płyn, a mięso będzie miękkie, doprawić i wymieszać. Smacznego :)


Jak oceniasz ten przepis?


Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze
Kategorie:

Komentarze

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Poczytaj także:

Yakitori
yakitori

Yakitori Szaszłyczki z kurczaka w aromatycznym słodkawym sosie to popularna przekąska często sprzedawana na ulicznych straganach oraz w pubach jako zakąska do piwa. Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 4 Składniki: • 400 g górnej części udek z kurczaka, • można też zastosować wątróbki z kurczaka • 1 duży por lub kilka cebulek dymek   […]

Botwinki z jajkiem
bot-fotolia_33333023_xs

Botwinka z jajkiem Bardzo smaczna, pożywna, rozgrzewająca zupa na chłodne wieczory. Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 6-8 Składniki: 8-10 szklanek bulionu warzywnego 2 pęczki botwinki 1 pęczek młodego szczypiorku 3-4 ząbki czosnku 6 jajek 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 szklanka śmietany do zupy liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki sól   […]

Kurczak z imbirem i warzywami
kurczak z imbirem

Kurczak z imbirem i warzywami Dania rodem z Azji są inspiracją dla wielu kucharzy i wielbicieli kulinarnych eksperymentów. Wystarczy odrobina odwagi aby w domowym zaciszu rozkoszować się ich smakiem! Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 piersi z kurczaka Czerwona papryka Zielona papryka 2 cebule Puszka małych kolb kukurydzianych 2 łyżki konserwowych pędów […]

Zupa chińska z pierożkami
/2015/01/2529-Obraz 4400.jpg

Filet drobiowy ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić, pokroić w kostkę, przyprawić, dodać pokrojone kiełki i całość rozdrobnić blenderem. przygotować ciasto, pociąć na kwadraty i sklejać kwadratowe pierożki. Ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w zapałkę, pora w plasterki, wrzucić na osolony wrzątek razem z grzybami mun. Kiedy grzyby zmiękną pokroić je w […]

Placek lotaryński
fotolia_38364984_xs

Placek lotaryński Francuska tarta z boczkiem i serem na kolację lub przystawkę. Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 10 dag mąki 10 dag boczku 10 dag startego sera (np. ementaler) 1 cebula 200 ml śmietany 18 % 3 jajka 10 dag masła 1/2 pęczka natki pietruszki gałka muszkatołowa pieprz sól Przygotowanie: Wyrabiamy ciasto: […]

Rolada truskawkowa
/2015/01/3032-Obraz 3126.jpg

Z podanych składników przygotować biszkopt i upiec go na blaszce 45×30 cm w temperaturze 180 stopni (10-15 minut). Ciepłego biszkopta przykryć ściereczką i zrolować. Truskawki umyć i zblendować. Dodać cukier kryształ i gotować je przez 10 minut. Zdjąć z gazu, dodać żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia i odstawić do wystygnięcia. Kremówkę zmiksować z cukrem pudrem, […]

Szaszłyki z kurczaka
Przepis tygodnia!
Szaszłyki z kurczaka
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE
Przepis miesiąca!
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE

Bądź na bieżąco. Otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach, zapisując sie do naszego Newslettera!