Paella z kurczakiem

Opublikowano
Katarzyna M.
/2015/01/2170-Paella z kurczakiem2.jpg
Składniki: 70 dkg pałek z kurczaka 1/2 małego bakłażana 1/2 papryki pomarańczowej i czerwonej 1/2 puszki fasoli czerwonej 0,5 g szafranu 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 szklanka ryżu białego marynata: sól, pieprz słodka papryka gałka muszkatołowa kolendra oliwa z oliwek

Mięso obsypać przyprawami, skropić oliwą i odstawić do lodówki. Bakłażana pokroić w kostkę, papryki z paski, fasolą osączyć. Szafran namoczyć w 1/2 szklanki wrzątku. Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać warzywa (oprócz fasoli), podsmażyć. Wsypać ryż, smażyć 5 minut często mieszając. Zalać winem, 1 szklanką wrzątku, wlać też szafran. Przykryć i dusić na małym gazie około 30 minut. W tym czasie nie mieszać, tylko czasem potrząsać patelnią. Po 15 minutach obrócić mięso i wsypać fasolę.

Kiedy ryż wchłonie cały płyn, a mięso będzie miękkie, doprawić i wymieszać. Smacznego 🙂