Domowe Gotowanie

Paella z kurczakiem

Autor: Katarzyna M. , Dodano: 9 stycznia 2015
Średnia ocena: 
tego przepisu jeszcze nie oceniano
/2015/01/2170-Paella z kurczakiem2.jpg

Składniki:

70 dkg pałek z kurczaka
1/2 małego bakłażana
1/2 papryki pomarańczowej i czerwonej
1/2 puszki fasoli czerwonej
0,5 g szafranu
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 szklanka ryżu białego

marynata:
sól, pieprz
słodka papryka
gałka muszkatołowa
kolendra
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Mięso obsypać przyprawami, skropić oliwą i odstawić do lodówki. Bakłażana pokroić w kostkę, papryki z paski, fasolą osączyć. Szafran namoczyć w 1/2 szklanki wrzątku. Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać warzywa (oprócz fasoli), podsmażyć. Wsypać ryż, smażyć 5 minut często mieszając. Zalać winem, 1 szklanką wrzątku, wlać też szafran. Przykryć i dusić na małym gazie około 30 minut. W tym czasie nie mieszać, tylko czasem potrząsać patelnią. Po 15 minutach obrócić mięso i wsypać fasolę.

Kiedy ryż wchłonie cały płyn, a mięso będzie miękkie, doprawić i wymieszać. Smacznego :)


Jak oceniasz ten przepis?


Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze
Kategorie:

Komentarze

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Poczytaj także:

Ping Pongi
Ping Pongi

Ping pongi Składniki: 1 kg mielonego mięsa 2 puszki czerwonej fasolki 1/2kg pieczarek kostka rosołowa łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy: Do mięsa dodać jajko przyprawy(bez bułki) Usmażyć kulki wielkości orzechów. Cebulkę zeszklić ,dodać pokrojone pieczarki kostkę rosołowa,przyprawy koncentrat pomidorowy 1 litr wody dodać kulki mięsne i fasolkę. Zagotować doprawić do smaku Smacznego!

Bitki schabowe w sosie porowym
/2015/01/1712-Bitki schabowe w sosie porowym3.jpg

Schab rozbić i opanierować w mące z solą i pieprzem. Pora pokroić w półplasterki, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklić na łyżce klarowanego masła. Plastry schabu włożyć na patenie z porami i obsmażyć z oby stron, a następnie zalać wrzątkiem. Dusić przed około 15 minut. Śmietanę rozmieszać z 2 łyżkami sosu i wlać na […]

Wołowina po chińsku
/2015/01/2158-Wołowina po chińsku3.jpg

Dymkę posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Lekko zmrożone mięso pokroić na bardzo cienkie plasterki. Wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki. Warzywa i grzyby pokroić w zapałkę. Dymkę posiekać. Mięso podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Zdjąć z patelni. Podsmażyć warzywa, dodać mięso. Wymieszać i smażyć jeszcze 5 minut. Makaron zalać wrzątkiem, a kiedy zmięknie […]

Dieta na słoneczne dni
dieta

Dieta na słoneczne dni Czy wiesz, że słowo „dieta” było znane już starożytnym Grekom? Diaita to „styl życia”,a nie męczące głodówki. A skoro na Peloponezie lato trwa pół roku, może właśnie tam, na ziemi ojców, bije źródło wiedzy o tym, czego nasz organizm naprawdę potrzebuje, kiedy nastaje słoneczne lato. Dieta śródziemnomorska należy do najzdrowszych sposobów […]

Rolada z masą truflową
/2015/01/2463-Obraz 3868.jpg

Z podanych składników przygotować biszkopta. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na blaszce 45x30cm. Upieczonego biszkopta przykryć ściereczką i razem z papierem zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu. Kiedy wystygnie, rozwinąć i zdjąć papier. Całe jajka ubić z cukrem, a potem ubijać na parze. Kiedy będą gorące dodać pokruszone cukierki i miksować aż […]

Różowa wątróbka
rowa wtrbka

Różowa wątróbka Zainspiruj siebie i swoich bliskich oryginalnym pomysłem na lekką i zarazem elegancką potrawę. Wątróbka na różowo to połączenie owoców i warzyw z delikatną cielęcą wątróbką, czyli pomysł na prosty obiad z klasą! Czas przygotowania: 40 minut (plus 2 godziny moczenia w mleku) Ilość porcji: 2 Składniki: 1/2kg wątróbki cielęcej 2 pomidory 1 papryka […]

Szaszłyki z kurczaka
Przepis tygodnia!
Szaszłyki z kurczaka
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE
Przepis miesiąca!
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE

Bądź na bieżąco. Otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach, zapisując sie do naszego Newslettera!