Łosoś w sosie teriyaki
Ciekawe połączenie delikatnego mięsa łososia i słodko kwaśnego sosu teriyaki. Prosto i orientalnie.
Czas przygotownaia: 40 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 40dag łososia
- 150ml sosu teriyaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula dymka
- Sól
Przygotowanie:
Sos teriyaki wymieszaj z cukrem. Obierz czosnek, połowę dymki i drobno posiekaj. Połącz je teraz z sosem i posmaruj nim łososia, następnie zawiń go w folię i wstaw do lodówki do zamarynowania na co najmniej jedną godzinę.
Zamarynowanego łososia wyjmij z sosu, a ten wlej do garnka i gotuj aż zgęstnieje. Obierz ziemniaki i ugotuj na półtwardo, później pokrój je w cienkie plastry i podsmaż na złoty kolor na oleju. Resztę dymki pokrój wzdłuż na paseczki. Zamarynowanego łososia pokrój w cienkie plastry i posyp je solą.
Łososia serwuj z przygotowanym sosem teriyaki, zrumienionymi ziemniakami i dymką.
SMACZNEGO!!!