Domowe Gotowanie

Łosoś w sosie teriyaki

Autor: Domowe Gotowanie , Dodano: 29 marca 2012
Średnia ocena: 
fotolia_16623130_xs 300x200

Sposób przygotowania:

Łosoś w sosie teriyaki

Ciekawe połączenie delikatnego mięsa łososia i słodko kwaśnego sosu teriyaki. Prosto i orientalnie.

Czas przygotownaia: 40 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 40dag łososia
  • 150ml sosu teriyaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula dymka
  • Sól

 

Przygotowanie:

Sos teriyaki wymieszaj z cukrem. Obierz czosnek, połowę dymki i drobno posiekaj. Połącz je teraz z sosem i posmaruj nim łososia, następnie zawiń go w folię i wstaw do lodówki do zamarynowania na co najmniej jedną godzinę.

Zamarynowanego łososia wyjmij z sosu, a ten wlej do garnka i gotuj aż zgęstnieje. Obierz ziemniaki i ugotuj na półtwardo, później pokrój je w cienkie plastry i podsmaż na złoty kolor na oleju. Resztę dymki pokrój wzdłuż na paseczki. Zamarynowanego łososia pokrój w cienkie plastry i posyp je solą.

Łososia serwuj z przygotowanym sosem teriyaki, zrumienionymi ziemniakami i dymką.

SMACZNEGO!!!


Jak oceniasz ten przepis?


Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze
Kategorie:

Komentarze

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Poczytaj także:

zapiekanka warzywna
/2015/01/2715-piza.jpg

Cukinię opłukać osuszyć i pokroić w plastry, ułożyć na dnie naczynia do zapiekania i posypać pieprzem oraz solą. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, pomidora oraz mozzarellę również. Dymkę posikać. Na cukinię położyć pieczarki, przykryć drugą warstwą cukinii i oprószyć solą oraz pieprzem. Na cukinię ułożyć pomidora oraz mozzarellę tak aby jedne plastry zachodziły na […]

Pączki drożdżowe
Pączki drożdżowe

Pączki drożdżowe Składniki: 1 kg mąki 1/2 kostki margaryny 2 szklanki mleka 14 dkg drożdży 4 jajka (białka ubić) 4 łyżki cukru marmolada cukier waniliowy 3 łyżki oleju trochę soli skórka z cytryny Żółtko zmieszać z cukrem. Białko ubić na sztywno. Rozpuścić margarynę i ostudzić. Drożdże wkruszyć do mąki i dodać wszystkie składniki. Wyrobić ciasto […]

Pizza z salami i pieczarkami
/2015/01/1430-P1460631.JPG

Drożdże pokruszyć, wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodać jajko, sól i przesianą mąkę, wyrabiać przez 5 minut. Wlać olej i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. W między czasie włączyć piekarnik na 200 stopni, włożyć kamień do pieczenia […]

Przewodnik po grillowaniu
gril

Przewodnik po grillowaniu Dzięki naszemu przewodnikowi grillowanie nie będzie miało przed Tobą tajemnic! Zostań mistrzem grillowania! 1. Metody grillowania Grillowanie bezpośrednie Metoda ta polega na ułożeniu gotowego posiłku na ruszcie bezpośrednio nad ogniem. Jest to idealne sposób na grillowanie porcjowanych posiłków jak: steki, kotlety, burgery, ryby, warzywa, kebaby i mnóstwa innych potraw wymagających krótkiego czasu […]

Ziemniaczane wieże z warzywami i sosem orzechowym
/2015/01/2966-SAM_7393a.jpg

Ziemniaki obrać, pokroić na półtora centymetrowe plasterki, obtoczyć w oleju, posypać solą i pieprzem. Ziemniaki ułożyć na blaszce. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC. Dymkę oraz liście kapusty posiekać, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć przez 2 minuty. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować. Na talerzu ułożyć plastry upieczonych ziemniaków (6 – […]

Domowy przepis na ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
ry

Przedstawiamy domowy przepis na ryż zapiekany z jabłkami Prosty w przygotowaniu ryż, a do tego smaczny i bardzo lekki. Ilość porcji: 4 Składniki: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody sól do smaku 1 litr smażonych jabłek 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki cynamonu masło do wysmarowania naczynia do zapiekania bułka tarta do wysypania naczynia do zapiekania […]

Szaszłyki z kurczaka
Przepis tygodnia!
Szaszłyki z kurczaka
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE
Przepis miesiąca!
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE

Bądź na bieżąco. Otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach, zapisując sie do naszego Newslettera!