Łosoś w sosie teriyaki

Opublikowano
Domowe Gotowanie
fotolia_16623130_xs 300x200

Łosoś w sosie teriyaki

Ciekawe połączenie delikatnego mięsa łososia i słodko kwaśnego sosu teriyaki. Prosto i orientalnie.

Czas przygotownaia: 40 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 40dag łososia
  • 150ml sosu teriyaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula dymka
  • Sól

 

Przygotowanie:

Sos teriyaki wymieszaj z cukrem. Obierz czosnek, połowę dymki i drobno posiekaj. Połącz je teraz z sosem i posmaruj nim łososia, następnie zawiń go w folię i wstaw do lodówki do zamarynowania na co najmniej jedną godzinę.

Zamarynowanego łososia wyjmij z sosu, a ten wlej do garnka i gotuj aż zgęstnieje. Obierz ziemniaki i ugotuj na półtwardo, później pokrój je w cienkie plastry i podsmaż na złoty kolor na oleju. Resztę dymki pokrój wzdłuż na paseczki. Zamarynowanego łososia pokrój w cienkie plastry i posyp je solą.

Łososia serwuj z przygotowanym sosem teriyaki, zrumienionymi ziemniakami i dymką.

SMACZNEGO!!!