Domowe Gotowanie

Łosoś w sosie teriyaki

Autor: Domowe Gotowanie , Dodano: 29 marca 2012
Średnia ocena: 
fotolia_16623130_xs 300x200

Sposób przygotowania:

Łosoś w sosie teriyaki

Ciekawe połączenie delikatnego mięsa łososia i słodko kwaśnego sosu teriyaki. Prosto i orientalnie.

Czas przygotownaia: 40 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 40dag łososia
  • 150ml sosu teriyaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula dymka
  • Sól

 

Przygotowanie:

Sos teriyaki wymieszaj z cukrem. Obierz czosnek, połowę dymki i drobno posiekaj. Połącz je teraz z sosem i posmaruj nim łososia, następnie zawiń go w folię i wstaw do lodówki do zamarynowania na co najmniej jedną godzinę.

Zamarynowanego łososia wyjmij z sosu, a ten wlej do garnka i gotuj aż zgęstnieje. Obierz ziemniaki i ugotuj na półtwardo, później pokrój je w cienkie plastry i podsmaż na złoty kolor na oleju. Resztę dymki pokrój wzdłuż na paseczki. Zamarynowanego łososia pokrój w cienkie plastry i posyp je solą.

Łososia serwuj z przygotowanym sosem teriyaki, zrumienionymi ziemniakami i dymką.

SMACZNEGO!!!


Jak oceniasz ten przepis?


Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze
Kategorie:

Komentarze

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Poczytaj także:

Biszkopt z pianką i karmelem
/2015/01/3062-Obraz 3764.jpg

Z podanych składników przygotować biszkopta. Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. (blaszka 20×35 cm) Wystudzonego biszkopta przekroić na dwie części. 2. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i gorący wymieszać z ciepłą żelatyną. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym […]

Zupa chińska z pierożkami
/2015/01/2529-Obraz 4400.jpg

Filet drobiowy ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić, pokroić w kostkę, przyprawić, dodać pokrojone kiełki i całość rozdrobnić blenderem. przygotować ciasto, pociąć na kwadraty i sklejać kwadratowe pierożki. Ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w zapałkę, pora w plasterki, wrzucić na osolony wrzątek razem z grzybami mun. Kiedy grzyby zmiękną pokroić je w […]

Kurczak w ziołach z nutą cytryny
/2015/01/1978-DSC07272.JPG

1. Pierś z kurczaka umyj, oczyść, przekrój na pół. 2. Marynata: Oliwę i sok z cytryny połącz ze sobą , dodaj wszystkie przeprawy dokładnie wymieszaj. Następnie nasmaruj filety marynatą i wstaw do lodówki na pół godziny. 3. Po upływie tego czasu każdą połówkę piersi owiń folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C […]

Makowe babeczki z bananami
/2015/01/2380-1.JPG

Banany obrać, pokroić w krążki, skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać gotową masę makową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek i skórkę pomarańczową. Do foremek muffinkowych włożyć po łyżce ciasta, krążku banana i przykryć ciastem […]

Ciasto z musem gruszkowym
/2015/01/2296-Ciasto z musem gruszkowym20.jpg

Ciasto z gruszkami: Margarynę, cukier i całe jajka miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia,mąkę, kakao i cynamon- miksujemy. Dodajemy pokrojoną w kawałki czekoladę, mleko- mieszamy. Połowę ciasta wykładamy na formę 25/36. Na nie układamy obrane i pokrojone w kostkę gruszki, przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy do godziny w 200 stopniach. Ciasto z bezą: Margarynę ucieramy z cukrem […]

Hiszpańska tortilla
hiszpaska tortilla

Hiszpańska tortilla Genialne danie rodem z gorącej Hiszpanii. Niespotykanie proste a jednocześnie niesamowicie bogate smakiem. Spróbuj! Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 1 szklanka oleju 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 mała cebula, drobno posiekana 3 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek Łyżka gruboziarnistej soli   Przygotowanie: Rozgrzej na dużej […]

Szaszłyki z kurczaka
Przepis tygodnia!
Szaszłyki z kurczaka
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE
Przepis miesiąca!
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE

Bądź na bieżąco. Otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach, zapisując sie do naszego Newslettera!