Naleśniki z pstrągiem i serem
Propozycja śniadaniowa. Delikatny smak ryby w połączeniu z pikantnym twarogiem i ciastem naleśnikowym.
Czas przygotowania: ok. 35 minut
Ilość porcji: 10
Składniki:
- 4 jajka
- 20dag mąki; 2 łyżki do obtoczenia ryby
- 200ml wody gazowanej
- 100ml mleka
- Pęczek kopru
- 30dag filetów z pstrąga
- 20dag twarogu
- 2 starte korzenie chrzanu
- 125ml śmietanki 18%
- 2 łyżki oleju
- Masło do smażenia
- Sok z cytryny
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyj filety, osusz je i pokrój w niewielkie kawałki. Obtocz je w mące, następnie rozgrzej olej i usmaż. Rozkrusz twaróg i wymieszaj z chrzanem, śmietaną i sokiem z cytryny. Przesiej mąkę przez drobne sito. Umyj, osusz i posiekaj koperek. Jajka zmiksuj z mlekiem i wodą; stopniowo wsyp mąkę i koperek, dopraw solą i pieprzem. Roztop na patelni masło i usmaż naleśniki. Gotowe naleśniki posmaruj farszem, następnie dodaj po porcji ryby. Całość zwiń w rulonik, następnie odstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem pokrój naleśniki na mniejsze porcje.
SMACZNEGO!!!