Domowe Gotowanie

Mini pierożki z malinami

Autor: Renata Z. , Dodano: 14 stycznia 2015
Średnia ocena: 
tego przepisu jeszcze nie oceniano
/2015/01/3156-IMG_0431.JPG

Składniki:



3 szkl mąki pszennej
1,5 szkl wody gazowanej
2 łyżki oliwy
2 szkl malin
śmietana kremówka
cukier puder
cukier waniliowy
sól

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, wlać oliwę i wodę gazowaną, zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. Następnie rozwałkować, pokroić w pasy, ułożyć maliny i przykryć drugim pasem ciasta. Kieliszkiem lub foremką docisnąć oba placki (nie przeciąć ciasta). Foremką do ciastek wyciąć pierożki. Włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować na wolnym ogniu 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową ułożyć na talerze. Podawać ze śmietaną ubitą z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, lub posypane cukrem i pozostałymi malinami


Jak oceniasz ten przepis?


Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze
Kategorie:

Komentarze

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Poczytaj także:

Miodowo-korzenne babeczki
/2015/01/3180-P1470834.JPG

Miód, masło i cukier waniliowy włożyć do garnka, mieszając rozpuścić, ostudzić. Następnie dodać przyprawę do pierników, cynamon, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą miodową, dodać jajko i zagnieść ciasto. Rozwałkować, wylepić przygotowane foremki do babeczek, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Z resztek ciasta wykroić małe gwiazdeczki. Piec w temp […]

Jabłkowy schab wieprzowy
schab jabkowy

Jabłkowy schab wieprzowy Wyborny schab prosto z grilla, o aromacie pieczonych jabłek w niewyobrażalnie krótkim czasie! Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 6 Składniki: 1,5kg schabu wieprzowego ½ soku jabłkowego ¼ szklanka octu jabłkowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo zmielonego 1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu 1 łyżka […]

Ziemniaczane wieże z warzywami i sosem orzechowym
/2015/01/2954-SAM_7393a.jpg

Ziemniaki obrać, pokroić na półtora centymetrowe plasterki, obtoczyć w oleju, posypać solą i pieprzem. Ziemniaki ułożyć na blaszce. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC. Dymkę oraz liście kapusty posiekać, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć przez 2 minuty. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować. Na talerzu ułożyć plastry upieczonych ziemniaków (6 – […]

Krewetki z mleczkiem kokosowym i świeżą miętą
krewetki z mlekiem kokosowym

Krewetki z mleczkiem kokosowym i świeżą miętą Wyborne krewetki w sosie, w połączeniu z miętą i mleczkiem kokosowym to iście królewska kolacja! Wprowadź odrobinę Dalekiego Wschodu do swojej kuchni. Czas przygotowania:ok. 35 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 16 krewetek królewskich (bez głów) 1/2 puszki kremowego mleczka kokosowego Pęczek dymki Czerwona papryka 200g pieczarek Pęczek świeżej […]

Pikantna pasta do pieczywa
pikantna pasta

Pikantna pasta do pieczywa Oryginalne połączenie smaków, ciekawa alternatywa na śniadanie. Czas przygotowania: 15 minut (plus godzina na chłodzenie) Ilość porcji: 5 Składniki: 30dag pieczonej lub gotowanej cielęciny 5dag ostrego żółtego sera 1 konserwowa papryka Łyżka marynowanego zielonego pieprzu Łyżka posiekanych listków kolendry Dwie-trzy łyżki majonezu Łyżeczka przyprawy z suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem […]

Zdrowe ale tuczące
zdrowe ale tuczce

Zdrowe ale tuczące Są potrawy powszechnie uważane za lekkostrawne i niskokaloryczne, które mogą uśpić Twoją czujność. Jesz je z przekonaniem, że dbasz o linię, a tymczasem… Jogurty Jogurty to królowie ukrytych kalorii. Zjadamy je bardzo chętnie, gdyż utożsamiamy je z dietami odchudzającymi. Niestety nie wszystkie są takie niewinne. Lwia część jogurtów zawiera sporą ilość cukru. Jest […]

Szaszłyki z kurczaka
Przepis tygodnia!
Szaszłyki z kurczaka
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE
Przepis miesiąca!
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE

Bądź na bieżąco. Otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach, zapisując sie do naszego Newslettera!