Mielone z kolorowym nadzieniem

Opublikowano
Renata Z.
/2015/01/3144-P1480152.JPG
Składniki: 40 dag mięsa mielonego z łopatki 1/2 bułki kajzerki 1 średnia cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżka oliwy bułka tarta olej do smażenia Nadzienie: 1/2 średniej cebuli 1 łyżka oliwy 1/4 papryki 1 jajko na twardo 3-4 łyżki ugotowanej ciecierzycy 3-4 liście jarmużu 2-3 łyżki tartego żółtego sera pieprz sól sos sojowy

Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebule drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie, ostudzić. Do mielonego mięsa dodać cebulę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą bułkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie: Cebule posiekać i razem z pokrojoną w kostkę papryką podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać ugotowaną, osączoną ciecierzycę, pokrojone w kostkę jajko, blanszowany jarmuż, starty żółty ser. Doprawić do smaku pieprzem i sosem sojowym. Z mięsa formować placuszki, nakładać porcje farszu i dokładnie zlepić formując okrągłe kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano