Krewetki z mleczkiem kokosowym i świeżą miętą
Wyborne krewetki w sosie, w połączeniu z miętą i mleczkiem kokosowym to iście królewska kolacja! Wprowadź odrobinę Dalekiego Wschodu do swojej kuchni.
Czas przygotowania:ok. 35 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 16 krewetek królewskich (bez głów)
- 1/2 puszki kremowego mleczka kokosowego
- Pęczek dymki
- Czerwona papryka
- 200g pieczarek
- Pęczek świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku
- Papryczka chili
- Mały kawałek imbiru
- 4 łodygi trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 70g makaronu Mie (azjatyckiego makaronu instant)
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól morska
Przygotowanie:
Wyjmij krewetki ze skorup, oczyść z wnętrzności i umyj. Warzywa dokładnie umyj, dymkę potnij w pierścienie, zarówno białą jak i zieloną jej część. Drobno pokrój imbir i czosnek. Pieczarki i czerwoną paprykę pokrój w cienkie paski. Posiekaj dolną część trawy cytrynowej, oczyść chili z pestek i drobno posiekaj. Makaron Mie przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rozgrzej olej w woku, zesmaż w nim krewetki przez ok. 2 minuty, wyjmij je i na tym samym oleju smaż przez 3 minuty paprykę, szczypiorek, grzyby, czosnek, paprykę chili, imbir i trawę cytrynową przez 2 minuty, mieszając cały czas. Po tym czasie dodaj posiekane listki mięty, cukier, sos sojowy i sos ostrygowy z mlekiem kokosowym. Na koniec dodaj makaron i wszystko jeszcze raz przesmaż ok. 1 minutę. Dopraw solą morską i odrobiną sosu sojowego.
SMACZNEGO!!!