Krewetki z mleczkiem kokosowym i świeżą miętą

0
(0)

Krewetki z mleczkiem kokosowym i świeżą miętą

Wyborne krewetki w sosie, w połączeniu z miętą i mleczkiem kokosowym to iście królewska kolacja! Wprowadź odrobinę Dalekiego Wschodu do swojej kuchni.

Czas przygotowania:ok. 35 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 16 krewetek królewskich (bez głów)
  • 1/2 puszki kremowego mleczka kokosowego
  • Pęczek dymki
  • Czerwona papryka
  • 200g pieczarek
  • Pęczek świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • Papryczka chili
  • Mały kawałek imbiru
  • 4 łodygi trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 70g makaronu Mie (azjatyckiego makaronu instant)
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól morska

 

Przygotowanie:

Wyjmij krewetki ze skorup, oczyść z wnętrzności i umyj. Warzywa dokładnie umyj, dymkę potnij w pierścienie, zarówno białą jak i zieloną jej część. Drobno pokrój imbir i czosnek. Pieczarki i czerwoną paprykę pokrój w cienkie paski. Posiekaj dolną część trawy cytrynowej, oczyść chili z pestek i drobno posiekaj. Makaron Mie przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Rozgrzej olej w woku, zesmaż w nim krewetki przez ok. 2 minuty, wyjmij je i na tym samym oleju smaż przez 3 minuty  paprykę, szczypiorek, grzyby, czosnek, paprykę chili, imbir i trawę cytrynową przez 2 minuty, mieszając cały czas. Po tym czasie dodaj posiekane listki mięty, cukier, sos sojowy i sos ostrygowy z mlekiem kokosowym. Na koniec dodaj makaron i wszystko jeszcze raz przesmaż ok. 1 minutę. Dopraw solą morską i odrobiną sosu sojowego.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0