Krewetki w sosie szafranowym

0
(0)

Krewetki w naleśnikach z sosem szafranowym

Nietypowe połączenie smaków krewetek i ciasta naleśnikowego. Ciekawa propozycja dla ambitnych kucharzy amatorów.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 5

Składniki:

  • 5 krewetek królewskich
  • 5 placków naleśnikowych

Sos:

  • Szczypta nitek szafranu
  • Żółtko
  • Sok z cytryny
  • 125ml oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Do szybkowaru wlej 2 szklanki zimnej wody. Na górnej półeczce ułóż krewetki, zamknij i gotuj przez 7-10 minut. Namocz szafran w odrobinie wody i zmiksuj go z żółtkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Kiedy masa będzie puszysta, wlej stopniowo oliwę i dalej miksuj. Kiedy sos zgęstnieje , odstaw go do lodówki na godzinę. Placek naleśnikowy posmaruj sosem, następnie ułóż na środku krewetkę. Całość zwiń w rulonik.

SMACZNEGO!!!

 

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0