Krewetki w naleśnikach z sosem szafranowym
Nietypowe połączenie smaków krewetek i ciasta naleśnikowego. Ciekawa propozycja dla ambitnych kucharzy amatorów.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 5
Składniki:
- 5 krewetek królewskich
- 5 placków naleśnikowych
Sos:
- Szczypta nitek szafranu
- Żółtko
- Sok z cytryny
- 125ml oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Do szybkowaru wlej 2 szklanki zimnej wody. Na górnej półeczce ułóż krewetki, zamknij i gotuj przez 7-10 minut. Namocz szafran w odrobinie wody i zmiksuj go z żółtkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Kiedy masa będzie puszysta, wlej stopniowo oliwę i dalej miksuj. Kiedy sos zgęstnieje , odstaw go do lodówki na godzinę. Placek naleśnikowy posmaruj sosem, następnie ułóż na środku krewetkę. Całość zwiń w rulonik.
SMACZNEGO!!!