Hiszpańska tortilla
Genialne danie rodem z gorącej Hiszpanii. Niespotykanie proste a jednocześnie niesamowicie bogate smakiem. Spróbuj!
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 szklanka oleju
- 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 3 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Łyżka gruboziarnistej soli
Przygotowanie:
Rozgrzej na dużej patelni olej, wrzuć pokrojone ziemniaki i smaż przez ok. 10 minut, aż będą miękkie w środku. Pod koniec smażenia dodaj cebulę. Odcedź ziemniaki i cebulę, przełóż je na papier (wchłonie on cały tłuszcz). Jajka wymieszaj z solą, dodaj do nich ziemniaki i cebulę. Całość przełóż na rozgrzaną patelnię, na małą ilość oliwy z oliwek. Smaż z obu stron ok. 6 minut, przewracając co każdą minutę na drugą stronę.
SMACZNEGO!!!