Dorsz pieczony z warzywami

0
(0)

Dorsz pieczony z warzywami
Ryba pieczona z warzywami w piekarniku to wartościowe i zdrowe danie. W dodatku bardzo smakowite i szybkie w przygotowaniu.

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

1 filet dorsza
1 cukinia
2 marchewki
2 cebule
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
10 dag żółtego sera
1 jajko
koperek (może być mrożony)
pieprz
sól

Przygotowanie:

Przygotowanie potrawy zaczynamy kilka godzin wcześniej: dorsza myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie wstawiamy dorsza do lodówki. Kroimy warzywa: marchewkę w drobne słupki, a cukinię w półplasterki. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy tam posiekane warzywa. Osobno kroimy cebulę w półplasterki. Podsmażamy do momentu zeszklenia cebuli i wykładamy ją na dno naczynia żaroodpornego. Następnie nakładamy cukinię z marchewką i na wierzch rybę. Przyrządzamy sos do polania ryby: roztrzepujemy jajko z jogurtem naturalnym. Do tego dodajemy starty żółty ser i pieprz. Naczynie przykrywamy lub owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Pieczemy 15 minut. Na koniec posypujemy koperkiem.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0