Przedstawiamy domowy przepis na pyszny placek Rafaello.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
9 jajek
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
2łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka octu 10%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
śmietana kremówka 36% 0,5 litra
2 torebki śnieżki
2 sztuki białej czekolady
200 dag wiórek kokosowych
alkohol do nasączenia ciasta
aromat rumowy do zapachu
Przygotowanie:
BISZKOPT
Białka ubić z cukrem na sztywno. Do ubitej piany dodać żółtka i ocet. Na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia
Ciasto piec 30 minut w 175 stop.
KREM
Czekolady rozpuścić na parze. Schłodzoną śmietanę ubić ze śnieżkami i rozpuszczoną czekoladą. Gdy krem jest gęsty wsypać wiórka, trochę wiórków zostawić na wierzch ciasta. Biszkopt nasączyć, rozsmarować połowę kremu na ciasto. I znowu nasączony biszkopt+krem, posypać wiórkami.
SMACZNEGO!