Przedstawiamy domowy przepis na pyszną tartę z owocami
Zrobienie tarty to naprawdę prosta rzecz, a gotowa tarta wygląda pięknie i smakuje wprost wyśmienicie.
Ilość porcji: 16
Składniki:
100 g margaryny
200 g mąki
2-3 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 budyń śmietankowy
1 galaretka owocowa
owoce
Przygotowanie:
Kruchy spód: Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojoną na kawałki margarynę miksujemy aż z ciasta zrobią się okruszki (można również posiekać margarynę z mąką na stolnicy). Dodajemy jajko oraz wanilię i jeszcze chwilę miksujemy aż składniki zaczną się łączyć (ciasto można też zagnieść ręcznie). Lepimy kulę z ciasta, zawijamy w przeźroczystą folię i wkładamy do lodówki na 1/2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Wykładamy ciastem dno i boki formy oraz przycinamy wystające brzegi ciasta. Spód tarty nakłówamy widelcem i wstawiamy ją do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie tartę przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze przez kolejne 8-10 minut, aż się lekko zrumieni. Studzimy w formie. Wykładamy chłodny budyń,i dekorujemy owocami. Zalewamy tężejącą galaretką oraz Wstawiamy do lodówki aż stężeje.
SMACZNEGO!