Przedstawiamy domowy przepis na ryż zapiekany z jabłkami
Prosty w przygotowaniu ryż, a do tego smaczny i bardzo lekki.
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
sól do smaku
1 litr smażonych jabłek
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
masło do wysmarowania naczynia do zapiekania
bułka tarta do wysypania naczynia do zapiekania
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cukier wymieszać z cynamonem. Naczynie żaroodporne o śr. 20 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Układać warstwami : ryż, jabłka, posypać cukrem z cynamonem, następnie ryż, jabłka, cukier z cynamonem, ryż, jabłka, cukier z cynamonem. Wstawić do piekarnika i zapiekać 60 minut.
SMACZNEGO!