Przedstawiamy przepis na domowe leczo z cukinią
Jak zrobić domowe leczo z cukinią? Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
5 cukinii (młodych, niezbyt dużych)
4 dorodne strąki papryki (różne kolory)
20 dag kiełbasy, np.śląskiej
2 duże cebule
1 puszka pomidorów (w całości)
1 ząbek czosnku,
natka pietruszki2 łyżki oleju
sól, pieprz, przyprawy do smaku, np.
papryka słodka, ostra.
kostka rosołowa.
Przygotowanie:
Papryki oczyszczamy, kroimy wzdłuż w paski, potem zaś w 2-3 cm kawałki. Cebulę kroimy w kostkę – niezbyt drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę – ma być złota i pachnąca.
Dodajemy pokrojoną paprykę. Chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Potem dodajemy ok. pół szklanki wody, kostkę rosołową i przykrywamy, żeby się dusiło na wolnym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, pilnując, by się nie przypaliło.
Kiedy papryka zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i znów chwilę dusimy.
Dokładnie mieszamy i dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem, pokrojone na kawałki (sprawdzone – pomidory w całości w puszkach są zwykle słodsze, mają intensywny smak i bardziej nadają się do naszej potrawy niż te od razu kupione w kawałkach).
Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż pomidory się połączą z potrawą. Na koniec wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cukinię i czosnek, mieszamy delikatnie. Dusimy całość aż cukinia zmięknie uważając, żeby jej nie rozgotować.
Pod koniec gotowania dodajemy do naszego leczo trochę natki pietruszki i doprawiamy – jak lubimy.
Tak przygotowane błyskawiczne leczo można podawać z ryżem ugotowanym w woreczkach. Jest smaczne zarówno z nim wymieszane i chwilę podduszone, by się smaki przegryzły, jak i z ryżem podanym na sypko.
Można także podać je z podsmażonymi ziemniakami w plasterkach, i pieczywem.
SMACZNEGO!