Przedstawiamy domowy przepis na karpia w galarecie
Składniki:
1 kg karpia
5 średnich cebul
marchewka
pietruszka ¼ selera
łyżka masła
łyżeczka żelatyny
przyprawy: listek laurowy, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, sól.
Przygotowanie:
Karpia oczyścić, posolić, i pokroić w dzwonka. Warzywa obieramy, kroimy w paseczki i wkładamy do garnka wraz z cebulą i przyprawami. Zalewamy litrem wody, dodajemy masło, gotujemy pod przykryciem. Kiedy jarzyny zmiękną układamy na nich karpia. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. pół godziny. Pozostawiamy w wywarze i czekamy aż wystygnie. Następnie układamy dzwonka na półmisku. Do wywaru dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Mieszamy, zagotowujemy, i przecieramy z warzywami przez sitko. Na koniec polewamy karpia i wstawiamy na parę godzin do lodówki.
SMACZNEGO!