Dieta na słoneczne dni
Czy wiesz, że słowo “dieta” było znane już starożytnym Grekom? Diaita to “styl życia”,a nie męczące głodówki. A skoro na Peloponezie lato trwa pół roku, może właśnie tam, na ziemi ojców, bije źródło wiedzy o tym, czego nasz organizm naprawdę potrzebuje, kiedy nastaje słoneczne lato.
Dieta śródziemnomorska należy do najzdrowszych sposobów odżywiania, więc nie powinno dziwić was porównanie filozofii ze sztuką zdrowego i mądrego żywienia. Co ważne dieta śródziemnomorska nie jest dietą odchudzającą lecz zapewniającą organizmowi niezbędne substancje, dzięki którym między innymi tracimy zbędne kilogramy. Na jej podstawach powinno opierać się nasze codzienne menu. Dzięki temu zyskalibyśmy długowieczność i zdrowie.
Prym wiodą w niej warzywa i owoce, ryby, owoce morza, kasze, pełnoziarniste makarony i pieczywo, rośliny strąkowe, oliwa z oliwek i czerwone wino. Posiłki złożone z takich produktów są bogate w makro- i mikroelementy, błonnik i witaminy oraz białko pochodzenia roślinnego i nienasycone kwasy tłuszczowe. potrawy dzięki naturalnym ziołowym przyprawą są smaczne i aromatyczne, lekkie dzięki zastąpieniu ciężkich oleji oliwą z oliwek. Dodatkowo czerwone wino pobudza trawienie.
Lato to najlepszy czas na zmianę nawyków żywieniowych. Stosując kilka prostych zasad szybko zdrowych nawyków:
Więcej płynów
Latem powinniśmy szczególnie nawadniać organizm pijąc w upalne dni nawet 3l wody mineralnej dziennie. Dzięki temu przywracamy organizmowi pierwiastki utracone wraz z potem. Wody szukajmy też w warzywach i owocach, lekkich ziołowych i owocowych herbatach, zupkach, świeżo wyciśniętych sokach owocowych.
Jedz mniej za to częściej, ale regularnie!
Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny, nigdy nie zapominając o śniadaniu! Nie jedz nic co najmniej 3 godziny przed snem. Planuj posiłki aby w spokoju móc skomponować w nich niezbędne dla zdrowia porcje witamin.
Jedz sezonowe warzywa i owoce
Latem mamy ułatwione zadanie w komponowaniu jadłospisu ze względu na różnorodność i bogactwo sezonowych warzyw i owoców. Można je przyrządzać w dowolnych kompozycjach, najlepiej świeże z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju lnianego. Dzięki temu składniki mineralne łatwiej się przyswoją. Dla uzyskania ładnej opalenizny i naturalnej ochrony przed promieniami UV spożywaj pokarmy bogate w beta-karoten.
Spożywaj lekkie posiłki
Oszczędź osłabionemu upałem żołądkowi ciężkostrawnych posiłków i wybierz chude mięsa, ryby, warzywa, owoce. Jedz przede wszystkim cielęcinę, drób. Jeżeli zdecydujesz się na smażone dania wybierz zamiast oleju oliwę z oliwek lub klarowane masło. Najzdrowiej jest gotować na parze lub smażyć na grillu. Odstaw tłuste mięsa, wędliny, sosy i potrawy zabielane śmietaną (zamień ją na jogurt lub serek homogenizowany).
Nabiał
Jedz dużo jogurtów, kefiru maślanki – w upalne dni przyniosą ochłodę, wzmocnią odporność, zbawiennie wpłyną na florę bakteryjną jelit dzięki żywym kulturą bakterii.Dzięki zredukowanemu poziomowi laktozy mogą je spożywać także osoby uczulone na mleko.
Zmniejsz ilość spożywanej soli
Sól zatrzymuje wodę w organizmie, jednak mimo to jej niewielka ilość jest nam potrzebna do prawidłowego funkcjonowania. Spróbuj więc alternatywnej soli o właściwościach Wybieraj też świeże zioła i przyprawy.
Letnie orzeźwienie
Każdemu prędzej czy później przychodzi ochota na coś słodkiego, jednak i w tym przypadku należy zachować umiar i zdrowy rozsądek. Zamiast słodkich porcji lodów wybieraj sorbety owocowe, koktajle i sałatki z owocami na bazie jogurtu naturalnego.