Domowe Gotowanie

Czekoladowa babka świąteczna

Autor: Renata Z. , Dodano: 9 stycznia 2015
Średnia ocena: 
tego przepisu jeszcze nie oceniano
/2015/01/2410-P1360210ok.JPG

Składniki:


7 białek
25 dag cukru
30 dag mąki pszennej
2 łyżki syropu klonowego
10 dag masła
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 tabliczki czekolady gorzkiej
7 łyżek mleka
5 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
Polewa czekoladowa:
10 dag czekolady gorzkiej
2 łyżki spirytusu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany
skórka pomarańczowa kandyzowana
płatki migdałowe
aromat

Sposób przygotowania:

2/3 tabliczki czekolady połamać na kawałki, wlać mleko, podgrzać, dodać masło, wymieszać, ostudzić. Następnie połączyć z cukrem, białkami i syropem klonowym. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao. Sypkie składniki wsypać do mokrych, dodać skórki pomarańczową kandyzowaną i zamieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki keksowej o wymiarach 30/12 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30-35 minut. Polewa Czekoladę połamać, połączyć ze śmietaną, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać spirytus, cukier puder, aromat, dokładnie wymieszać. Upieczoną babkę ostudzić, oblać polewą czekoladową, ozdobić płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.


Jak oceniasz ten przepis?


Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze
Kategorie:

Komentarze

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Poczytaj także:

Aromatyczne ciasto kawowe
/2015/01/2499-Obraz 4080.jpg

Z podanych składników przygotować biszkopta. Masę biszkoptową przelać do keksówki (u mnie 10x23cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić wzdłuż na 4-5 części. Orzechy zmielić. Mleko z cukrem zagotować, dodać orzechy i gotować do zgęstnienia. Masło utrzeć na puch, po łyżce dodawać wystudzone orzechy. Na końcu […]

Piaskowa, waniliowo – pandanowa babka z papierówkami i domowym sosem czekoladowym
/2015/01/3014-Pandanowe_ciasto_papierowkami.JPG

Mąkę przesiać razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Do jaj dodać sól i cukier i ubijać aż masa będzie puszysta i kremowa. Do ubitych jaj dolewać stopniowo, ciągle ubijając, przestudzone, roztopione masło. Dodać ekstrakt waniliowy, pastę pandanową i ubijając na niskich obrotach dosypywać stopniowo suche składniki. Całość wymieszać bardzo energicznie i szybko. Wymieszaną masę […]

Limeńskie pomarańcze
limeskie pomaracze

Limeńskie pomarańcze Dietetyczna sałatka perfekcyjna w smaku. Łatwa, ekstremalnie szybka i oryginalna! Wypróbuj przepis na udaną kolację we dwoje! Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 4 pomarańcze 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1 limonka 2 łyżki likieru Cointreau 4 gałązki mięty 1 łyżka azaharu (esencja z kwiatu pomarańczy) 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Umyj […]

Wege Pancakes
/2014/12/1299-1602013_613935428752182_3464089678086702425_o.jpg

Banana zmiażdżyć dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia i słonecznik można dodać odrobinę cukru i smażymy Smacznego

Ciasto kruche z czereśniami
/2015/01/1778-ciasto kruche z czereśniami.jpg

Margarynę, zagniatamy z 3 łyżkami cukru, żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Ciasto dzielimy na pół jedna wykładamy na formę 25/36 a drugą dzielimy jeszcze na pół i do jednej dodajemy kakao. Na ciasto wykładamy czereśnie i skubiemy ciemne ciasto. Z białek i pozostałego cukru i cukru waniliowego ubijamy pianę i wykładamy na owoce. Na pianę […]

Róże z ciasta francuskiego
/2015/01/1454-P1460323.JPG

Ciasto wyjąć z papieru i pokroić na 2 cm paski (11-12 pasków). Owoce kaki umyć, przekroić w poprzek na pół i pokroić w cienkie pół krążki. Następnie ułożyć na paski ciasta i zwinąć. Włożyć do foremek na babeczki i ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut. Upieczone […]

Szaszłyki z kurczaka
Przepis tygodnia!
Szaszłyki z kurczaka
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE
Przepis miesiąca!
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE

Bądź na bieżąco. Otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach, zapisując sie do naszego Newslettera!