Domowe Gotowanie

Czekoladowa babka świąteczna

Autor: Renata Z. , Dodano: 9 stycznia 2015
Średnia ocena: 
tego przepisu jeszcze nie oceniano
/2015/01/2410-P1360210ok.JPG

Składniki:


7 białek
25 dag cukru
30 dag mąki pszennej
2 łyżki syropu klonowego
10 dag masła
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 tabliczki czekolady gorzkiej
7 łyżek mleka
5 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
Polewa czekoladowa:
10 dag czekolady gorzkiej
2 łyżki spirytusu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany
skórka pomarańczowa kandyzowana
płatki migdałowe
aromat

Sposób przygotowania:

2/3 tabliczki czekolady połamać na kawałki, wlać mleko, podgrzać, dodać masło, wymieszać, ostudzić. Następnie połączyć z cukrem, białkami i syropem klonowym. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao. Sypkie składniki wsypać do mokrych, dodać skórki pomarańczową kandyzowaną i zamieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki keksowej o wymiarach 30/12 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30-35 minut. Polewa Czekoladę połamać, połączyć ze śmietaną, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać spirytus, cukier puder, aromat, dokładnie wymieszać. Upieczoną babkę ostudzić, oblać polewą czekoladową, ozdobić płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.


Jak oceniasz ten przepis?


Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze
Kategorie:

Komentarze

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Poczytaj także:

Imbirowe śledzie z cynamonem
/2015/01/1556-IMG_3882.JPG

Śledzie należy wypłukać i wymoczyć , kilkakrotnie zmieniając wodę . Pokroić na 2 cm kawałki . W garnuszku gotujemy 1/2 l wody z octem , cukrem i resztą przypraw , na koniec dodając cynamon i pokrojoną w ćwiartki cebulę . Marynatę wystudzić . Wymoczone śledzie układamy w słoiczku przekładając warstwy cebuli i świeżego tymianku . […]

Risotto z kurczaka
risotto z kurczaka

Risotto z kurczaka Nie ma to jak domowe risotto. Proste w przygotowaniu i smaczne danie dla całej rodziny. Czas przygotowania: ok. 25 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 2 piersi z kurczaka 125 g ryżu risotto 250 g bulionu warzyw 1/2 czerwonej papryki 1 / 3 czerwonej papryki chilli 1 mała marchewka 1 cebula 1 łyżka […]

Cytrynowo- orzechowy torcik
/2015/01/2068-cytrynowo- orzechowy tort.jpg

Wykonanie: Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy żółtka, mąkę, orzechy i bułkę tartą, proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy i pieczemy w tortownicy o śr. 24cm do 30 minut w 180 stopniach. Przekrawamy na pół. Biszkopt jasny: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy żółtka, mąkę pszenną , proszek do pieczenia, […]

Kotleciki mielone z warzywami
/2015/01/1418-P1460531.JPG

Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekany por i pokrojoną w kostkę paprykę bez nasion. Dodać włoszczyznę paski i smażyć przez kilka minut, ostudzić. Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do mielonego mięsa dodać roztrzepane jajko, czosnek, przyprawę jarzynka, pieprz, odciśniętą bułkę, szczyptę gałki muszkatołowej, majonez i warzywa. Doprawić solą i wszystko dokłądnie wymieszać. […]

Krem szpinakowy z awokado
krem z awokado

Krem szpinakowy z awokado Zupy to wciąż niedocenione danie na naszych stołach. Jednak warto przełamać ten stereotyp. Mieniący się kolorami pyszny krem łatwy w przygotowaniu na idealny początek!   Czas przygotowania: 35 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 350g szpinaku – liście (może być mrożony) 200g awokado 1l wody 1/2 łyżki cukru 1/2 średniej cebuli 3 […]

Roladki z brzoskwinią duszone w winno-porowym sosie

Pierś z kurczaka umyć podzielić na dwie porcje, rozbić tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy. Oprószyć solą i pieprzem posmarować serkiem mascarpone z jednej strony, ułożyć pokrojone na cząstki brzoskwinie,oraz po kawałku pora-resztę pokroić w krążki. Posypać rozerwanymi w kawałeczki listkami świeżej mięty ,całość zrolować, zawinąć w cienkie plastry boczku i spiąć wykałaczkami Na patelni […]

Szaszłyki z kurczaka
Przepis tygodnia!
Szaszłyki z kurczaka
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE
Przepis miesiąca!
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE

Bądź na bieżąco. Otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach, zapisując sie do naszego Newslettera!