Czekoladowa babka świąteczna

Opublikowano
Renata Z.
/2015/01/2410-P1360210ok.JPG
Składniki: 7 białek 25 dag cukru 30 dag mąki pszennej 2 łyżki syropu klonowego 10 dag masła 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2/3 tabliczki czekolady gorzkiej 7 łyżek mleka 5 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej Polewa czekoladowa: 10 dag czekolady gorzkiej 2 łyżki spirytusu 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany skórka pomarańczowa kandyzowana płatki migdałowe aromat

2/3 tabliczki czekolady połamać na kawałki, wlać mleko, podgrzać, dodać masło, wymieszać, ostudzić. Następnie połączyć z cukrem, białkami i syropem klonowym. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao. Sypkie składniki wsypać do mokrych, dodać skórki pomarańczową kandyzowaną i zamieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki keksowej o wymiarach 30/12 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30-35 minut. Polewa Czekoladę połamać, połączyć ze śmietaną, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać spirytus, cukier puder, aromat, dokładnie wymieszać. Upieczoną babkę ostudzić, oblać polewą czekoladową, ozdobić płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.