Domowe Gotowanie

Cytrynowy kurczak

Autor: Domowe Gotowanie , Dodano: 13 lutego 2012
Średnia ocena: 
cytrynowy kurczak

Sposób przygotowania:

Cytrynowy kurczak

Orzeźwiające połączenie smaków kurczaka i cytryny. Idealne na obiad we dwoje :)

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 3 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sezamu
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso umyj, posól i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj 2 cytryny pokrojone na połowy, następnie oprósz pieprzem i skrop olejem. Dołóż nieobrane ząbki czosnku i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Kiedy mięso się zrumieni polej je miodem wymieszanym z sosem sojowym i sokiem z ostatniej cytryny. Na koniec posyp sezamem. Piecz przez dodatkowe 15 minut.

SMACZNEGO!!!

 


Jak oceniasz ten przepis?


Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze

Bardzo słabo Słabo Średnio Dobrze Bardzo dobrze
Kategorie:

Komentarze

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Poczytaj także:

Pizza z salami i pieczarkami
/2015/01/1430-P1460631.JPG

Drożdże pokruszyć, wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodać jajko, sól i przesianą mąkę, wyrabiać przez 5 minut. Wlać olej i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. W między czasie włączyć piekarnik na 200 stopni, włożyć kamień do pieczenia […]

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
zapiekany-makaron-z-kurczakiem-2

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Brak Ci pomysłu na szybki obiad? Ta zapiekanka to idealny pomysł na smakowite i szybkie danie dla całej rodziny. Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: dla 4-5 osób Składniki: 1 opakowanie makaronu rurki ( fajnie pasuje ten kolorowy), 1 podwójna pierś z kurczaka, 2 cebule, 30 dkg pieczarek, 15 dkg sera […]

Pasztet ze śliwką
/2015/01/2020-DSC06026.JPG

1. Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie i zostawić do wystudzenia, zimną zmielić maszynką. 2. Fileta z kurczaka i wątróbkę umyć i zmielić maszynką. Cebulę dokładnie obrać, pokroić na mniejsze części i również zmielić. 3. Wszystkie składniki wymieszać dodać: majeranek, jajko, bułkę tartą, mąkę pszenną, vegete doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Śliwki […]

Tiramisu
Tiramisu

Tiramisu Składniki: 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 500g serka mascarpone 2 opakowania podłużnych biszkoptów (tzw. lady fingers) 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 250ml wrzątku ok. 4-5 łyżek amaretto (lub w wersji bezalkoholowej aromat migdałowy) 2 łyżki kakao Kawę zaparzyć, odstawić. Żółtka z cukrem ubić na parze. W tym celu należy na garnku z gotującą […]

Babeczki z musem i malinami
/2015/01/1808-P1420807.JPG

Mus truskawkowy: Truskawki wsypać do garnka, wlać 1-2 łyżki wody, zagotować. Wsypać cukier i galaretkę, wymieszać i zmiksować. Odłożyć do stężenia. Ciasto: Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać jajko, cukier waniliowy, cukier puder, śmietanę i skórkę pomarańczową. Zagnieść ciasto, zawinąć z folię i włożyć do lodówki na pół […]

Chateaubriand
chateau

Chateaubriand To słynne danie przyrządził dla francuskiego pisarza i polityka Francois-Rene de Chateaubrianda kucharz Monymireli. Posmakuj wspaniałego, arystokratycznego przepisu na befsztyk z rusztu! Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 40dag polędwicy wołowej w 2 plastrach 30g stopionego masła Pieprz czarny Sos: 10dag masła 2 żółtka 4 łyżki octu estragonowego Szalotka Łyżka posiekanego estragonu […]

Szaszłyki z kurczaka
Przepis tygodnia!
Szaszłyki z kurczaka
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE
Przepis miesiąca!
ROLADKI Z BRZOSKWINIĄ DUSZONE W WINNO-POROWYM SOSIE

Bądź na bieżąco. Otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach, zapisując sie do naszego Newslettera!