Cytrynowy kurczak

Opublikowano
Domowe Gotowanie
cytrynowy kurczak

Cytrynowy kurczak

Orzeźwiające połączenie smaków kurczaka i cytryny. Idealne na obiad we dwoje 🙂

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 3 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sezamu
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso umyj, posól i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj 2 cytryny pokrojone na połowy, następnie oprósz pieprzem i skrop olejem. Dołóż nieobrane ząbki czosnku i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Kiedy mięso się zrumieni polej je miodem wymieszanym z sosem sojowym i sokiem z ostatniej cytryny. Na koniec posyp sezamem. Piecz przez dodatkowe 15 minut.

SMACZNEGO!!!