Ciasto czekoladowa rozkosz z owocami lata

0
(0)

1.
Ciasto: Do jednej miski dodajemy jajka, mleko, olej i cukier. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy 70 minut w 180 stopniach (opcja pieca góra-dół). Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. Z górnej odcinamy trochę wierzchu i kruszymy.
2.
Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy mascarpone i dokładnie łączymy. Dzielimy na dwie części.
3.
Galaretka: Owoce dokładnie myjemy, pozbywamy się pestek, szypułek. Wsypujemy do garnka wraz z cukrem. Chwilę gotujemy, aż owoce puszczą sok. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody. Wlewamy do owoców, dokładnie mieszamy i zostawiamy do lekkiego zgęstnienia. Gdy owoce zgęstnieją przelewamy galaretkę do tortownicy, w której wcześniej piekliśmy ciasto. Zostawiamy, aż powstanie galaretka i przecinamy ją wzdłuż na pół. Tą czynność wykonałam dzień wcześniej.
4.
Sposób podania: Na paterę kładziemy ciasto, wykładamy jedną część kremu, na to galaretkę i ponownie ciasto, krem galaretkę. Wierzch posypujemy pokruszonym plackiem i ozdabiamy owocami.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0