Ciabatta

0
(0)

Ciabatta

Przekonaj się sam, że własnoręcznie robiony chleb smakuje najlepiej. Prosty przepis na domową ciabattę, którą pokocha cała rodzina.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: od 3 do 4 chlebków

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 300ml wody
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka cukru
  • Paczka drożdży instant
  • Odrobina mleka
  • Łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu
  • Dwie łyżki posiekanych czarnych oliwek lub suszonych pomidorów

 

Przygotowanie:

Wysyp mąkę na stolnicę, cukier, sól i wymieszaj. Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj do mąki razem z oliwą. zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne. Pod koniec ugniatania, dodaj rozmaryn i suszone pomidory lub oliwki. Posmaruj blachę tłuszczem i lekko posyp mąką. Podziel ciasto na 3-4 porcje, z każdej uformuj podłużny chlebek i ułóż na blasze i pozostaw do wyrośnięcia. Posmaruj je mlekiem, oprósz mąką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz około 20 minut. Ciabatta najlepiej smakuje jeszcze ciepła.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0