Chili con carne
Tradycyjne meksykańskie danie. Niestety, nie dla wrażliwych na ostry smak! 🙂 Robione w domowym zaciszu można jednak okiełznać.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 3 czerwone papryczki chili
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
- 1 pęczek bazylii
- 2 liście laurowe
- 100ml bulionu warzywnego
- 100g kukurydzy w puszce
- 500g fasoli w puszce
- 15g czekolady
- Sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Podsmaż wołowinę w żeliwnym garnku wraz z obraną i pokrojoną cebulą i czosnkiem. Usuń nasiona z papryczki chili a zwykłą paprykę pokrój w paski, następnie dodaj do garnka koncentrat pomidorowy i duś. Dodaj pomidory i liście laurowe, dolej bulion warzywny i dopraw solą. Całość duś pod przykryciem przez 20 minut. Przed podaniem dodaj fasolę i kukurydzę, a na koniec odrobinę czekolady. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kolejne 2-3 minuty. Podaj z pitą lub ryżem.
SMACZNEGO!!!