Ostatnio dodane przepisy

pomidorowa z pomidorów…

Opublikowano przezDanuta Magda S.

-na oliwie z winogron i z masłem zeszklić pokrojone w kostkę cebule i wyciśnięty w prasce czosnek posypane cukrem -pomidory ze skórką opłukać i w dzbanie blendera zmiksować dokładnie -wlać do cebuli i podsmażać z 5 minut na większym ogniu, wlać wodę i zagotować -wsypać przyprawy i gotować z 5 minut na średnim ogniu, na(..)

Ciasto makowe

Opublikowano przezAgnieszka L.

Ciasto makowe:Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy resztę składników i sparzony i zmielony 2 razy mak. Na samym końcu dodajemy piane ubitą z białek. Dzielimy na pół i pieczemy 2 placki, na blaszce 26/36, przez 30 minut w 180 stopniach.Biszkopt kakaowy:Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy(..)

Babka z gruszkami

Opublikowano przezAgnieszka L.

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ocet, mleko i ubite białka. Mieszamy delikatnie dajemy do foremki 8/33. Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki, układamy na cieście. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.

Biszkoptowe ciasto z jabłkami i serem

Opublikowano przezAgnieszka L.

Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka, mieszamy, wsypujemy mąkę i proszek- mieszamy. Wylewamy na formę 25/36 i pieczemy do 25 minut w 180 stopniach. Przekrawamy na 3 części. Jabłka: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy, gdy będą dostatecznie miękkie dodajemy galaretki w proszku i cukier do smaku.(..)

Ciasto ananasek

Opublikowano przezAgnieszka L.

Placek kokosowy: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy, kokos, mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy do 20 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekrawamy na pół. Masa: Na mleku gotujemy budyń z cukrem. Studzimy do i ucieramy z margaryną. Ananasy odsączamy z soku i kroimy w kostkę, mieszamy z masą. Biszkopt jasny: Białka ubijamy(..)

Babka waniliowa

Opublikowano przezAgnieszka L.

Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku. Ciągle ucieramy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do foremki 8/33. Pieczemy do 55 minut w 180 stopniach. Można udekorować polewą lub lukrem.

Biszkopciki

Opublikowano przezAgnieszka L.

Mleko zagotowujemy, dodajemy do niego kakao i cukier. Mieszamy i studzimy. Biszkopty lekko nasączamy kakao, a następnie smarujemy cienko dżemem i nakładamy grubszą warstwę masy krówkowej. Biszkopty dekorujemy polewą.

jajeczny twarożek ze śmietaną…

Opublikowano przezDanuta Magda S.

-jajka ugotować na twardo i obrać z łupnek, na kratce do jajek do miski rozdrobnić -dodać półtłusty twaróg, sól ziołową, pieprz, posiekany szczypiorek, śmietanę gęstą 18% -wszystko dobrze wymieszać i schować do lodówki na 15 minut aby smaki się przegryzły -smaczny, syty twarożek na śniadanie lub na kolację…………SMACZNEGO!!!

Kukułka na herbatnikach

Opublikowano przezAgnieszka L.

Pół litra mleka podgrzewamy na ogniu wraz z kukułkami. W pozostałym leku mieszamy budynie i cukier. Wlewamy na gotujące mleko i gotujemy do zgęstnienia. Margarynę miksujemy z kakao i alkoholem i łączymy z zimnym budyniem. Na blachę 25/36 wykładamy folię spożywczą i układamy herbatnik na nie dajemy masę ponownie herbatniki- masa- herbatniki- masa- herbatniki- dekoracja.(..)

Ciasto z rurkami

Opublikowano przezAgnieszka L.

Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę proszek do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Lekko mieszamy, dzielimy na 2 części i pieczemy w 180 stopniach na blasze 25/36 przez 30 minut. Masa z serków: Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, do serków dodajemy tężejące galaretki cytrynowe. Do 1/3 masy dodajemy kakao.(..)

Sernik makowy

Opublikowano przezAgnieszka L.

Ciasto makowe:Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy ze sparzonym i zmielonym makiem. Białka ubijamy i dodajemy do maku.Masa serowa: Ser mielimy dwa razy. Margarynę ucieramy z cukrami i żółtkami. Dodajemy ser, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy i mieszamy z masą serową. Na blachę wykładamy ciasto makowe, a na nie(..)

Placek ze śliwkami

Opublikowano przezAgnieszka L.

Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę z proszkiem, olej, mieszamy. Śliwki myjemy przekrawamy na pół usuwamy pestki.Kruszonka:Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę pszenną i zagniatamy ciasto dajemy na godzinę do lodówki, aby stwardniało. Na blachę wykładamy ciasto układamy śliwki i ścieramy na tarce kruszonkę. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Foremka 25/36.

Placek trzy kolory

Opublikowano przezAgnieszka L.

Białka ubić z cukrem następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem olej i wodę. Wszystko wymieszać i podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel truskawkowy, do trzeciej kisiel cytrynowy. Kłaść na 2 blachy 8/33 na przemian kolorami. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Placek z wiśniami

Opublikowano przezAgnieszka L.

Biszkopt:Białka ubijamy z cukrem dodajemy żółtka, mąkę, olej i proszek do pieczenia. Dzielimy na 2 części i pieczemy (można w całości i przekroić gdy będzie zimny). Masa czekoladowa:Żółtka ucieramy na parze z cukrami, gdy masa ciepła dodajemy kakao, mąkę i gotujące mleko. Jeszcze chwilę ucieramy i później chłodzimy i ucieramy z masłem.Przełożenie ciasta:biszkopt- dżem wiśniowy-tężejące galaretki(..)

Metrowiec

Opublikowano przezAgnieszka L.

Ciasto:Żółtka utrzeć z cukrem dodając raz łyżkę oleju, raz wody. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu piane z białek. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao. Przelewamy do formy 25/36.

Ciasto z masą jabłkowo- wiśniową

Opublikowano przezAgnieszka L.

Ciasto:Margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami, następnie dodajemy mękę z sodą i przyprawę do piernika, oraz miód i zimną herbatę. Z białek ubijamy pianę i na końcu wmieszamy ją do ciasta. Ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy 2 placki każdy po 25 minut w 180 stopniach. Foremka 25/36.Masa z jabłek:Jabłka obieramy i ścieramy na dużej(..)

soczysty, delikatny boczek pieczony w rękawie…

Opublikowano przezDanuta Magda S.

-świeży boczek bez kości ze skórą nadający się do zwinięcia w roladę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym -po stronie bez skóry natrzeć przyprawą do gyrosa, wyciśniętym w prasce czosnkiem, solą morską, przyprawą w płynie -ciasno zwinąć boczek w roladę i obwiązać sznurkiem/grubszą nitką, schować do lodówki najlepiej na całą noc -boczek włożyć do rękawa, wlać(..)

Sernik pieczony z gruszkami…

Opublikowano przezDanuta Magda S.

-forma 30×25, wyłożona papierem do pieczenia – w naczyniu herbatniki pokruszyć drobno, dodać pozostałe składniki na ciasto i mikserem utrzeć, ciastem wylepić dno formy, ponakłuwać i schować do lodówki -w robocie ubić jajka, cukier do białości na dużych obrotach z 5 minut -dodać ser z wiaderka, budyń, kaszę manną, aromat i połączyć składniki bez długiego(..)

pysznie upieczona biała kiełbasa w porach z marchewką…

Opublikowano przezDanuta Magda S.

-pory dobrze umyć i pokroić dość drobno do naczynia żaroodpornego, obrane marchwie pokroić obieraczką „julienne” na cienkie wiórki, dodać przyprawy, olej i wymieszać -białą kiełbasę surową gotować z 5 minut na małym ogniu, wywar można zostawić jako bazę do żurku, kiełbasę włożyć do warzyw i delikatnie wymieszać -naczynie przykryć i wstawić do piekarnika, nastawić na(..)

Sadzone… ot tak

Opublikowano przezRafal M.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Na masło delikatnie wylewamy jajko. Czekamy, aż białko się zetnie. Podajemy z solą i pieprzem. P.S. to nie żart, jestem mężczyzną samotnym 🙂

Aktualności

KONKURS • Zdrowo i smacznie

Opublikowano przezDomowe Gotowanie

Zasady konkursu 1. Polub profil DomoweGotowanie.pl : www.facebook.com/domowegotowanie oraz GaleriaHerbat.pl www.facebook.com/GaleriaHerbatpl-Sklep-477580478932970/?fref=ts 2. Udostępnij publicznie na Facebooku informację o konkursie. 3. Dodaj przepis(przepisy, wraz ze zdjęciem) na zdrowy koktajl lub danie. W przepisie na końcu treści należy umieścić link do jednego wybranego produktu ze sklepu www.galeriaherbat.pl wraz z informacją dlaczego jest niezbędny do przygotowania Twojej potrawy/koktajlu:(..)

KONKURS • Lubię gotować

Opublikowano przezDomowe Gotowanie

Zasady konkursu 1. Polub profil Fissler Polska : https://www.facebook.com/fisslerpolska oraz Broda e-Shops System www.facebook.com/brodaeshopssystem 2. Udostępnij publicznie na Facebooku informację o konkursie. 3. Dodaj przepis(przepisy, wraz ze zdjęciem) : DODAJ PRZEPIS Nagrodami w konkursie są: 1. miejsce – FISSLER – Crispy Steelux Premium – Patelnia Ø26 cm – za NAJWIĘCEJ DODANYCH PRZEPISÓW. 2. miejsce – FISSLER(..)

Jak zdrowo chudnąć?

Opublikowano przezDomowe Gotowanie

Wszyscy chcemy cieszyć się piękną sylwetką i świetnym zdrowiem. Ale jak to zrobić, kiedy przybyło tu i ówdzie? Odchudzanie wiąże się ze zmianą stylu życia oraz z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi.

5 korzyści jakie dają nam świeżo wyciskane soki

Opublikowano przezDomowe Gotowanie

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać co do tego, że w naszej diecie nie może zabraknąć świeżych warzyw i owoców. Spożywać można je pod bardzo różną

Jaki toster wybrać?

Opublikowano przezDomowe Gotowanie

W każdej kuchni znajduje się mnóstwo rozmaitych sprzętów. Niektóre z nich są niemalże niezbędne do tego, aby praca była lekka i przyjemna. Usprawniają one proces przygotowywania potraw i sprawiają, że gotowanie nie jest tak męczące. Inne służą głównie naszej przyjemności. I to właśnie do tych drugich> zalicza się tostery. Przygotować możemy z ich pomocą ciepłe(..)

Mikser ręczny czy stojący?

Opublikowano przezDomowe Gotowanie

Wśród niezbędnych w kuchni sprzętów, które istotnie ułatwiają przygotowywanie posiłków czy pysznych wypieków, znajduje się mikser. Dzisiaj naprawdę trudno wyobrazić sobie bez niego funkcjonowanie. Oferta sklepów z gospodarstwem domowych jest w przypadku mikserów ogromna. I nie chodzi tu tylko o marki, wśród których znajduje się między innymi KITCHENAID, ale również rodzaj mikserów. Do wyboru mamy(..)