3-bit
Śmietankowo – karmelowe ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników.
Składniki:
- 7-8 paczek herbatników
- mleko skondensowane słodzone
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 0,5 l mleka
- 1 kostka margaryny
- 0,5 kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru
- 1 kostka czekolady mlecznej lub gorzkiej
Przygotowanie:
Mleko w puszcze gotować w garnku na wolnym ogniu przez 2 godziny do momentu aż zgęstnieje.
2 budynie ugotować w 0,5 l mleka z 4 łyżkami cukru.
Po wystudzeniu dodać kostkę margaryny i całość utrzeć.
Kremówkę ubić z dwoma łyżkami żelatyny.
Herbatniki wyłożyć na blachę, na to wylać zgęstniałe mleko z puszki, następnie nałożyć kolejną warstwę herbatników, potem masę budyniową, znowu herbatniki, a następnie ubitą śmietanę. Całość posypać startą czekoladą.
SMACZNEGO!!!