ROLADKI PO ŚLĄSKU
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
30 dkg dobrze uwędzonej kiełbasy
30 dkg boczku
2 cebule
2 ogórki kiszone
musztarda francuska, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:
Mięso pokroić na plastry ok 2cm
wzdłuż włókien, a następnie rozbić. Posolić, oprószyć pieprzem i posmarować musztardą francuską.
Farsz:
Boczek, kiełbasę i ogórka pokroić w kostkę, zaś cebulę pokroić w piórka.Wszystko połączyć razem.Na każdy kawałek mięsa ułożyć farsz, zwinąć w roladkę i ścisnąć nitką. Roladki podsmażyć z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dać liść i ziele, dusić do miękkości i podlewać wodą. Z otrzymanego bulionu zrobić sos.
Autor przepisu: Katarzyna Toczek-Gierula